27 Ocak 2015 Salı

Estergon!


Gezi yazılarıma Estergon'la devam ediyorum.Budapeşte'yi bir önceki posta anlatmıştım,ilk gün Budapeşte'deki otelimizde kaldık ve ikinci gün yani pazar sabahı Estergon'a gitmek için erkenden yola çıktık.Budapeşte ve Estergon arasındaki yaklaşık 50 kilometreyi şarkılarla türkülerle bitirdikten sonra tam olarak Estergon Kalesi'nin karşısında durduk,yirmi dakikalık serbest zamanımız boyunca Slovakya'ya bağlı topraklardan arkamıza Estergon Kalesi'alarak pozlar verdik.


Estergon Kalesi'nin önüne geldikten sonra merdivenlerden çıktık ve bahçeye ulaştığımızda bizi bu güzel görüntü karşıladı.Estergon Kalesi tarih boyunca iki defa Osmanlı Devleti'ne bağlı kalmış.
İlk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1543 yılında kuşatılmış ve 52 yıl
Osmanlı'ya bağlı bir camii olarak kullanılmış.Daha sonra, Lehler,Almanlar ve Venedikler'den oluşan büyük bir ordu tarafından kuşatılmış.Osmanlı Devleti'nin küçük ordusuna yardım gelmeyince kale teslim edilmek zorunda kalınmış.On yıl sonra Estergon Kalesi tekrar Osmanlı tarafından alınmış ve 78 yıl daha Osmanlı denetiminde kalmış.Kesin olarak kaybedilmesi ise 2.Viyana Kuşatması'nda başarısız olan Osmanlı Devleti'ne karşı kurulan Avrupa Devletlerinin ittifakıyla olmuş.


Estergon Kalesi fotoğraflarda çıktığına oranla çok çok büyük bir yapı.Tarih boyunca farklı dinlere ibadethanelik yaptığı için sürekli bir değişim göstermiş ve en son bu şekliyle kalmış.


Estergon Kalesi'nin arka tarafına geçtiğinizde bu manzarayla karşılaşıyorsunuz.Ayin sırasındaki boş zamanı tamemen burda geçirdik.Gerçekten mükemmeldi.
Estergon Kalesi şuan bir müze,ancak biz gittiğimizde ayin vardı ve ayin sırasında fotoğraf çekmek yasaktı.Herkes çıktıktan sonra girdik ve fotoğraf çektik-çekildik.




Biz Estergon Kalesi'ne girdiğimizde bu küçük sandalyelerde çocuklar oturuyordu.Gerçekten çok hoşuma gitti ibadet sırasında çocuklara yer ayrılmış olması.

Bir diğer postta Bratislava'dan bahsedeceğim.Bratislava gezdiğimiz onca şehir arasında en çok begendiğim,sevdiğim şehirlerden oldu.Bol görselli bir yazısı olacak.
Umarım çok detay vererek sizleri sıkmamışımdır,şimdilik hoşçakalın!

3 yorum: